maandag 23 juni 2008

mayonaise


Mayonaise is een van die sausen waar nogal wat verwarring rond bestaat. Ze zou gemakkelijk schiften of kabbelen. Mayonaise maken is echter doodsimpel en smaakt ook beter dan het spul uit potjes. Je kan het op de oude methode doen met een garde, maar met de staafmixer gaat het beter.
Neem daarvoor een rond recipiënt, want met een hoekig kan het wel fout gaan.
Je mag het ei volledig gebruiken. Het wit zorgt ook voor een betere emulsie en maakt de saus ook lichter en luchtiger.
Gebruik 1 ei per kwart liter olie. voeg naar smaak peper zout en mosterd toe. daarboven 1 koffielepeltje azijn of citroensap en dan de olie.
De olie is het meest bepalend voor het al dan niet lukken van de mayonaise.
Arachideolie en olijfolie kan je best niet gebruiken. Het zijn oliën die als je ze in de ijskast zet opstijven en vetvlokken vormen. En waar bewaar je je mayonaise? juist in de ijskast. Sojaolie is de meest neutrale van smaak en ook de voordeligste, maar zonnebloemolie of maïsolie zijn ook geschikt. Elke olie heeft wel zijn eigen smaak.
Zet nu je staafmixer op de boden en beweeg die langzaam naar boven.
Soms kan je de mayonaise ook wat meer smaak geven door er fijn gesnipperde sjalot of fijn gesneden tuinkruiden aan toe te voegen.
Succes

Geen opmerkingen: